Voedselverspilling

fbbig
21 March

 

Voor heel veel mensen is verspilling van voedsel, terecht, een doorn in het oog. Nog los van het geld dat je weggooit, gooi je eigenlijk een ‘levensbehoefte’ weg van veel mensen die snakken naar voedsel.

Door de groeiende welvaart eisen wij als consumenten dat de hele voedselrange alle dagen per jaar beschikbaar is. En dan graag ook nog tegen een scherpe prijs. Het resultaat is dat bij veel gezinnen halve koelkasten met voedsel over de datum de container in verdwijnt.

Ook in de voedselverstrekkende industrie wordt (te) veel voedsel weggegooid. Ondernemer en collega cateraar Bob Hutten heeft hiervoor de verspillingsfabriek opgericht. En prima initiatief om restvoedsel te verwerken tot goede producten.

Volgens mij gaat het echter al eerder fout.

Voordat je op het punt van ‘verspilling’ komt, zijn er al vele processen voorbij gekomen. Processen die, als je ze beheerst, allemaal kunnen leiden tot een minimum aan verspilling. Inkoop, opslag, bereiding en presentatie zijn onderdelen waar nog heel veel verspilling mee is te voorkomen.

Vroeger, in mijn tijd als leerling kok, stond er altijd een grote pan op de kachel. Alle resten van uien, prei, paprika, tomaat en noem maar op ging in de pan. Het resultaat was een heerlijk bouillon die je voor heel veel gerechten kon gebruiken. Vers, eerlijk en heerlijk. Het is een simpel voorbeeld.

De eerste les bij het tegengaan van verspilling is je verstand gebruiken en nuchter nadenken.

Dan kom je, in combinatie met eerder genoemde punten, al heel ver.

back Terug naar het overzicht

Ander Nieuws

Contractverlenging B&I Park

  Er viel vandaag weer wat te vieren! PDX Services en het Bouw&Infra park hebben hun handtekening gezet onder een contractverlenging van 4 jaar. Partnership......

Lees verder verder

Kerst & Nieuwjaar

  Het Bouw & Infra park in Harderwijk: een geweldige locatie waar PDX services de horeca mag verzorgen. Een mooie plek om rond de feestdagen......

Lees verder verder

Re-Call

Ik ben bezorgd. Als cateraar proberen wij elke dag onze gasten te voorzien van heerlijke verse producten en samengestelde gerechten, vol passie en liefde voor......

Lees verder verder

Voedselverspilling

  Voor heel veel mensen is verspilling van voedsel, terecht, een doorn in het oog. Nog los van het geld dat je weggooit, gooi je......

Lees verder verder